אלבומי תמונות

קישורים

צור קשר

ארכיון

אודותינו

"הקול שלנו"

"Our Voice"

About Us

Archive

Contact Us

Links

Photo Albums

בול ישראלי חדש מציג את ברגן-בלזן
NEW ISRAELI STAMP FOR BERGEN-BELSEN

FOR ENGLISH PRESS HERE

בול 75 שנה לשחרור המחנות – התקומה (עלון הבול)

לאחר השמדתם של שישה מיליון יהודים שרדו באירופה כשלושה מיליון יהודים, בהם ניצולי מחנות הריכוז ששוחררו – בראשם מחנה אושוויץ בפולין, ששוחרר ב-27 בינואר, 1945 ולבסוף המחנות בגרמניה עד לכניעתה הרשמית ב-8 במאי 1945. אולם השחרור של אירופה ושל מחנות הריכוז משלטון הנאצים לא הביא את החופש המיוחל ליהודים ששאפו לברוח מגיא ההריגה ולקומם לעצמם חיים חדשים. שערי ההגירה לאמריקה והעלייה לארץ ישראל שבשלטון המנדט הבריטי היו נעולים. ניצולי מחנות הריכוז שסירבו לחזור לארצותיהם הוכרזו כ"עקורים" ורוכזו במחנות בגרמניה, באוסטריה ובאיטליה בחסותן של בעלות הברית המערביות. כך מצאו את עצמם שורדי מחנות הריכוז שוב מאחורי גדרות תיל, "משוחררים אך לא בני חורין". אליהם נוספו רבבות  ניצולים  ופליטים  יהודים  מרחבי ארצות הכיבוש הנאצי, ובראשם אלו ששרדו וחזרו מברית המועצות לפולין ושנוכח האנטישמיות הרצחנית שם הגיעו בתנועת הבריחה למחנות העקורים. מספר תושבי מחנות העקורים והפליטים הגיע לרבע מיליון, חלקם הגדול בגרמניה, בעיקר באזור הכיבוש האמריקני בבוואריה.

למרות התנאים הקשים ותוך כדי מאבק בשלטונות הכיבוש בנו היהודים הניצולים מעין שלטון אוטונומי והפכו את מחנות העקורים למרכזי פעילות חברתית, תרבותית, חינוכית ופוליטית ענפה. הם התארגנו כ"שארית הפליטה" לשיקום לאומי והתלכדו במאבק למען פתיחת שערי ארץ ישראל והקמת מדינה. במאבק זה סייעו השליחים של ארגוני הסעד היהודים, ובראשם השליחים מארץ ישראל, שהתאחדו כולם סביב הדרישה לפתור את בעיית העקורים היהודים על ידי פתיחתם של שערי העלייה והקמת מדינה יהודית. העקורים לקחו חלק פעיל ב"העפלה" – היא העלייה הבלתי-לגלית לארץ ישראל, למרות גירושם מחופי הארץ למחנות מעצר בקפריסין.

את שיאו של מאבק ההעפלה מייצגת הספינה "יציאת אירופה" – "אקסודוס" – בשנת 1947, ואת ניצחונו של המאבק מגלמת החלטת החלוקה של האומות המאוחדות בכ"ט בנובמבר 1947. עם הקמתה של מדינת ישראל הפכו ניצולי השואה ממשוחררים לבני חורין, והשלימו את הדרך משואה לתקומה.

מחנה הריכוז ברגן-בלזן, הגדול ביותר על אדמת גרמניה, שוחרר על ידי הצבא הבריטי ב-15 באפריל 1945. הוא היה היחיד שהפך עם שחרורו למחנה עקורים ולמרכז העצבים של שארית הפליטה באזור הכיבוש הבריטי.

מחנה ברגן-בלזן היה מופת ליוזמתם של הניצולים, להתארגנות הלאומית של שארית הפליטה, ליצירתה של מערכת שלטון עצמי, כעין מדינה בדרך, ולמאבק למען העלייה לארץ ישראל. "פיתחו את שערי ארץ ישראל" – זו הייתה הכרזתו של הוועד היהודי המרכזי של שארית הפליטה. היא התנוססה לעיני כל באי הקונגרס של שארית הפליטה בברגן-בלזן בספטמבר 1945, ובהם נציגי הניצולים, שליחים ארץ-ישראלים ויהודים ממדינות המערב, נציגי השלטונות הבריטים ועיתונאים מרחבי העולם. כרזה זו, המופיעה בבול, גם עיטרה את שער הגיליון החגיגי של ביטאון שארית הפליטה בברגן-בלזן "אוּנדזֶער שְטִימֶע" – "קוֹלֵנוּ".

בשובל נראה חייל הבריגדה היהודית מנחה תלמידי בית ספר של פליטים בפירנצה, איטליה.

על מעטפת היום הראשון להנפקת הבול נראית הצגת ילדי ברגן-בלזן בפני דרי המחנה.

לעלון הבול לחצו כאן.